Török kávé feketével TKF 2010 (motoros túra)

Török kávé feketével (TKF 2010)

Mongóliába indultam, de sajnos az égiek megannyi jelet küldtek rám, hogy ne most! A nagy tervből álom lett, melyet tovább álmodok. Alvás közben be-be villan egy kép ahogyan a motoron ülök és sorra hódítom meg a városokat, országokat. Még alszom, vagy már ébren vagyok? Az biztos, hogy máris összeállt egy túraterv, mely Törökország meghódítására irányul. Nem inkvizícióra készülök, csak a megismerés hajt. Aztán egyre lejjebb és lejjebb merülök a túratervezés feneketlen bugyrába, mely épp elnyelni készül. Már társaim is vannak ebben a kéjes kíváncsiságot ébren tartó tivornyában. Odaadással isszák szavaimat, minden ötletet harsány éljenzéssel üdvözölnek. Igazi csatlósként követnek, s velük valósággá válik az álom, melyet ébren, ép ésszel felfogni sem lehet.

Az alap egy közeli táj a Duna-Delta lett.

A táv csekélynek tűnt, így nagyon hamar a Márvány-tenger partján pislogott a kurzor, csak egy kattintás és újabb sok száz kilométerrel gazdagodik az út. Ha megkerüljük a Márvány-tengert, akkor átmegyünk a Boszporuszon is. Na ez már kezd komolyan kinézni, a számláló is vadul pörög, számol a szoftver, gyártja az útvonalat. Vissza a Deltához, onnan már csak egy kőhajításra van Odessa. További kalandozás a térképen, keresem a kuriózumokat. Szeretek olyan helyekre menni, ahol még nincs kitaposva minden ösvény, sőt, olykor az ismerősök szerint kannibálok lakják, akik lerágják a lábadat, a bőrödből dobot és táskát csinálnak, megisszák a benzint és tüzet pisálnak.

A 32 országgal, bőven százezer kilométer feletti túrázásával, talán már tapasztaltnak mondhatom magam. mégis ha úgy érzem, tervezés közben néha konzultálok igazi kalandmotorosokkal. Persze nem a véleményük érdekel, inkább a tapasztalatokat gyűjtöm.  Kevés ember az aki igazán tapasztalt a kalandozás terén, hiszen többnyire nyugatra utazó turistamotorosokkal van tele minden fórum. Az egyik ilyen nagy utazó B. Jani barátom akitől informálódás közben tudtam, meg, hogy nem készül nagy útra idén. (Tavaly megkerülte másodmagával a Földközi-tengert!!)  Némi egyeztetés után úgy döntöttünk, közösen megyünk, neki a Krim-félsziget a fontos, nekem Törökország. Nyilvánvalóvá vált csak akkor leszünk elégedettek, ha mindkettőnk ábrándja testet ölt.

Megszületett a végleges ötlet (nem útvonal, mert az többször változott) megkerüljük a Fekete-tengert, melyet a túratársak örömmel vettek. Kezdődhetett az izgalmas tervezés, kutatás.

Az útvonal nagy vonalakban:

Indulás Budaörsről (illetve a mindenki a lakhelyéről) Románia felé, első megállónk Farkaslaka, ahol a csapat gyakorlatilag összeáll. Következő napon a Duna-Deltáig, majd irány dél! Bulgárián keresztül érjük el Törökországot, ahol Rodostói városnézést követően Edirne, majd az Égei-tenger és a Márvány-tenger egyik közös félszigetén motorozunk.

Komppal megyünk át a szárazföldre és megkezdődik Törökország átszelése nyugatról keletre. Útközben érintjük Tróját, Kappadókiát és még számos érdekes, nevezetes helyet.

Az Ararát nyugati szélén lavírozva Grúz határt lépünk a tengerparton, majd tovább Abkházia területére. Ez volt a terv, mígnem kiderült, az Abkház követség, nem az a hirtelen fajta. Gyakorlatilag amióta visszaküldték, mire van szükség a belépéshez, azóta nem kommunikálnak velünk.   Bizonytalansága miatt Abkházia kimarad, helyette Grúzián áthaladva a Nagy-Kaukázus 5000 méteres hegycsúcsai között kalandozunk.

Átlépünk az egyetlen Grúz-Orosz határron, mely alig két hónapja van újra nyitva három év után. Oroszországban megpihenünk az egyik népszerű üdülőhelyen Szocsiban. Miután kistrandoltuk  magunkat, átkomponálunk az Azovi-tengeren belépve így Ukrajnába.

Elidőzünk a Krim-félszigeten, majd visszatérünk a duna-Delta északi  részéhez, ezzel megkerülve a Fekete-tengert. Innen pedig Moldován és Románián keresztül  visszatérünk Magyarországra. Terepmotorozás nincs tervbe véve, de ezeken a területeken érhet meglepetés.

A túra várható hossza cca. 8500km. A várható időtartama cca. 16-20 nap.

A résztvevők:

B. Jani (Bódi jános) BMW R 1200 GS Adventure

Nabs (Kormos László) Suzuki DL 650 Vstrom

Netjack (Kárpáti Péter) Honda XL 1000 V Varadero

Raszputyin (Szabó József) Honda XL 1000 V Varadero

Zsifi (Zsifkovits Zoltán) Honda XL 1000 V Varadero

Üdv Zsifi zsifi@motorosturazas.hu